‘De band die ik als Buddy met de Realist kreeg en heb, is zeer waardevol’

‘De band die ik als Buddy met de Realist kreeg en heb, is zeer waardevol’

Natascha

Jongeren met een arbeidsbeperking, die zich beter willen voorbereiden op hun stap naar de arbeidsmarkt, kunnen gratis deelnemen aan de Realisten Academie: de inclusie-makers. Wandana was een van deze deelnemers. Natascha begeleidde haar als Buddy. Met deze blog deelt ze haar ervaringen over hoe zij Wandana ondersteunde en begeleiddde en wat het haar heeft opgeleverd.

“Ik werd via de Facebookpagina van Wandana bekend met de Realisten Academie. Het sprak me enorm aan dat deze academie zich inzet voor jongeren met een beperking en hen begeleidt op weg naar hun droombaan. Omdat ik zelf ook een beperking heb, weet ik als geen ander hoe lastig het is om een baan te hebben of te houden. Vaak werd ik door werkgevers verkeerd ingeschat. Ook mijn drive, en de wil om me 120% in te zetten, werd niet altijd gewaardeerd. Deze ervaring is goed om te delen met Realisten, zodat zij op de arbeidsmarkt hier baat bij hebben.

Toen ik vrijwilligerswerk deed, werd alles anders

Sinds ik vrijwilligerswerk ben gaan doen, ben ik veel zelfverzekerder geworden. Als je Realist bent, kan je Buddy worden. Maar omdat ik al veel ervaring had met vrijwilligerswerk, en ook verschillende cursussen en opleidingen had gevolgd, kon ik direct Buddy worden. Ook Wandana leerde van mijn ervaringen. Ik heb vaak moeten leren roeien met de riemen die ik had. Zoals het omgaan met mensen die niet altijd even vriendelijk zijn en vooroordelen hebben. Het werken met een arbeidsbeperking is voor velen nog onbekend. De maatschappij is gebaseerd op geld, macht en snelheid. Dat is de verkeerde formule tot succes. 

Openheid maakt alles bespreekbaar en schept een band

Mijn verwachtingen waren op voorhand positief. De mooie vriendschap die uit het buddytraject is opgebloeid, is ontzettend waardevol. Wij maakten alles bespreekbaar, waren open en ontzettend eerlijk naar elkaar toe. Zo had Wandana naast complimenten ook tips voor mij. Het is bijzonder dat je met elkaar zo'n bijzondere band kunt opbouwen in een hele korte tijd. Ik heb met Wandana een veel betere band kunnen opbouwen dan met sommige vrienden/vriendinnen. Dat is ontzettend bijzonder. 

Mijn aanpak in het buddytraject

Samen met de Wandana heb ik alle basis- en keuzemodules gevolgd. Ik heb haar tools en handvatten gegeven die zij nodig had. Soms moest ik haar even op haar donder geven of haar ‘achter de broek aan zitten’. Soms had ze dat eventjes nodig en daar heeft zij heel veel van geleerd. Ik ga Wandana nog wat extra ondersteunen met het omgaan met de computer, want daar is zij minder goed in. 

Ook ikzelf heb ervan geleerd

Toen Wandana pitches gaf, heb ik er zelf weer van geleerd. Zoals hoe je op een positieve manier over je beperking kan vertellen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ik kan gewoon werken als ik tussendoor wat meer pauzes krijg, of thuis mag werken. Dan zet je je handicap niet zo centraal, maar draait het om de mogelijkheden die jij hebt, zodat je de job wel aankunt en het langer kan volhouden. Dat zou ook een goede tip zijn voor mensen die eerder een burn-out of later een arbeidsbeperking hebben gekregen. 

Buddy worden, is echt een aanrader! 

Ik ben helaas de enige buddy dit jaar. Het is mij ontzettend goed bevallen. Het zou dan ook goed zijn als anderen ook deze ervaring als Buddy krijgen. Ik had het graag over willen doen. Het is zo mooi als je elkaar kunt aanvullen.

“Want dat is een buddytraject: elkaar aanvullen en van elkaar mogen leren”

Dat hebben wij samen zeer zeker gedaan en we hebben veel bereikt. Misschien gaan wij ooit eens samen een voorlichting geven. Het zou ook goed zijn om zo’n buddytraject te doorlopen als je voordat je aan de slag gaat op de arbeidsmarkt. 

Tip voor jongeren met een arbeidsbeperking

Word eerst Realist en dan ook Buddy. Dan heb je theorie en praktijkervaring. Dat is een enorme plus voor als je op zoek bent naar een nieuwe droombaan of vrijwilligerswerk. 

De Realisten Academie is echt belangrijk voor jongeren met een beperking

De Realisten Academie vond ik fantastisch, ook de organisatie. Als ik ze 20 jaar eerder had tegengekomen, dan was mijn loopbaan naar een droombaan ook anders verlopen. En waren mij veel teleurstellingen bespaard gebleven.

Klik hier voor meer informatie over wat je kan verwachten als Realist.

Klik hier als je meer wilt weten over het Buddy zijn bij de Realisten Academie: de inclusie-makers.

Klik hier als je als organisatie jouw studenten of collega's wilt inspireren met een pitch van een Realist.