Hoe ga je om met een arbeidsbeperking?

Hoe ga je om met een arbeidsbeperking?

Er zijn verschillende dingen die jij zelf kunt doen om jouw baankansen te vergroten. En dat begint eigenlijk met drie vragen: Wat voor baan zoek je? Waar liggen je talenten en hoe zet je die in op de arbeidsmarkt? Als je werkt met een arbeidsbeperking – of op zoek bent naar een baan - is het belangrijk om erachter te komen wat jouw kansen en mogelijkheden zijn en welke baan écht bij jou past!

Focus op wat wél kan

Om als jongere met een arbeidsbeperking een goede start te maken op de arbeidsmarkt is het belangrijk je bewust te zijn van jouw mogelijkheden om te werken met een handicap of beperking. En het is van belang om een realistisch beeld te hebben van wat voor jou te hoog gegrepen is. Zorg ervoor dat je erachter komt wat jij een werkgever te bieden hebt. Wat zijn mijn talenten? Welke vaardigheden kan ik met een fysieke of mentale beperking wél uitvoeren? En is het realistisch voor mij om bij deze organisatie aan de slag te gaan? Focus op wat jij wél kan met een arbeidsbeperking.

Motivatie

Naast het benadrukken van wat jij kan met een handicap of beperking in plaats van niet, is motivatie onmisbaar. Met name jouw bereidheid tot leren, veranderen en ontwikkelen. Laat het zien dat je graag wil werken met een arbeidsbeperking en houd dat vast. Krijg je toch te maken met een afwijzing, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatieprocedure of bij het verlengen van je contract, dan kan het pittig zijn om die motivatie vast te blijven houden. Maar geef de moed niet op! Vraag altijd naar de reden van een afwijzing, zodat je weet wat je de volgende keer anders of beter kunt doen. Dat helpt voor jouw realistische beeld om te werken met een arbeidsbeperking. En zorg dat je omgeving je blijft ondersteunen. De baan die bij jou past komt nog!

Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers

Vind jij het lastig met je arbeidsbeperking om te gaan? Vind je het moeilijk je vaardigheden en talenten te concretiseren? Of ben je soms onzeker over wat jij wel en niet kan betekenen voor een werkgever? Met de Realisten Academie helpen we je daarbij! Jongeren met een beperking krijgen een realistischer beeld van hun eigen talenten en (on)mogelijkheden, ze breiden hun netwerk uit en ontwikkelen 21-eeuwse vaardigheden voor op de huidige arbeidsmarkt. Meld je aan als Realist!