Wat is een arbeidsbeperking?

Wat is een arbeidsbeperking?

Met een arbeidsbeperking wordt bedoeld dat iemand door ziekte of een gebrek belemmerd wordt op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan of het uitvoeren ervan. Het hebben van een arbeidsbeperking betekent niet direct dat je niet kan werken of slechts gedeeltelijk kan werken.

Wanneer heb je een arbeidsbeperking?

Het begrip ‘arbeidsbeperking’ is erg breed. Zo kun je een zintuiglijke of lichamelijke beperking hebben, waardoor je bijvoorbeeld slecht ziet of hoort. Maar je kunt ook in je tijd of ruimte beperkt worden doordat je vaak naar het ziekenhuis moet, bijvoorbeeld wanneer je moet dialyseren bij een nierziekte. Of je kunt gewoon werken met een lichamelijke handicap, maar hebt wat extra voorzieningen nodig op de werkvloer. Extra voorzieningen kunnen bijvoorbeeld een gehandicaptentoilet zijn, omdat je in een rolstoel zit. Natuurlijk kan er ook sprake zijn van een verstandelijke of cognitieve handicap, waarbij andere maatregelen soms nodig zijn. Denk aan een duidelijke takenlijst, structuur, rust of flexibele werktijden.

Soorten arbeidsbeperkingen

Er zijn veel verschillende soorten arbeidsbeperkingen, die allen vragen om een net iets andere voorziening of hulpbehoefte.

Lichamelijke beperking

Je hebt een lichamelijke of zintuiglijke handicap als een deel van je lichaam niet meer goed functioneert. Een of meerdere lichaamsdelen belemmeren je in bepaalde handelingen en/of bewegingen. Op de werkvloer betekent dit bijvoorbeeld dat je een aangepaste werkplek nodig hebt of dat toegangswegen rolstroelvriendelijk moeten zijn.

Chronische ziekte

Vooral op latere leeftijd, maar soms ook al jong, krijgen mensen chronische ziekten. Voorbeelden zijn hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en COPD. Dit heeft veel impact op je lichamelijk en geestelijk gesteldheid, maar een chronische ziekte hoeft je werkende leven niet in de weg te staan. Je voelt je niet altijd ongezond of beperkt.

Verstandelijke beperking

Bij een verstandelijke beperking heb je te maken met een ontwikkelingsstoornis. Je ontwikkelt je iets minder snel dan leeftijdsgenoten en je IQ ligt wat lager. Voor een werkgever is het goed om te weten wat jij wél kan en waar jij eventueel hulp bij nodig hebt van een collega.

Psychische beperking

Bij een psychische beperking kun je bijvoorbeeld problemen hebben met je geheugen, moeite hebben met het verwerken van informatie of met andere hersenfuncties. Dit heeft niets te maken met je IQ. Op de werkvloer betekent een psychische beperking bijvoorbeeld dat je meer structuur nodig hebt of juist behoefte hebt aan flexibele werktijden.

Ondersteuning van de Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers

Heb jij een arbeidsbeperking en wil jij werken aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zodat je je beter kunt voorbereiden voor jouw stap naar de arbeidsmarkt? Meld je aan als Realist en neem gratis deel aan de Realisten Academie.