Werken na het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO)

Werken na het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO)

Na het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) kun je als jongere met een arbeidsbeperking drie richtingen op gaan. Jouw school helpt je bij het maken van die keuze. De drie mogelijkheden zijn: (1) vervolgonderwijs volgen, (2) op de arbeidsmarkt starten of (3) een vorm van arbeidsgerichte of ontwikkelingsgerichte dagactiviteiten volgen. Met de Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers focussen we ons op de stap van school naar werk. Dat kan ook jouw overstap van je vervolgopleiding naar de arbeidsmarkt zijn. Hoe bereid je je goed voor?

Overstap van onderwijs naar arbeidsmarkt

De overstap van onderwijs naar arbeidsmarkt verloopt voor jongeren met een beperking vaak moeizaam. Het is soms moeilijk een baan te vinden en eenmaal aan het werk is de uitstroom vaak groot. Om te voorkomen dat je als jongere met een arbeidsbeperking in dit ‘gat’ valt is het belangrijk je goed voor te bereiden. Zorg dat je voor jezelf een realistisch beeld hebt van wat je (on)mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn en wat jou motiveert om te werken. Daarnaast is het belangrijk je sollicitatie goed voor te bereiden en uit te zoeken waar je recht op hebt als jongere met een handicap of beperking. Check dit vooraf!

Onze trainingen op Mytylscholen

Onze professionele trainingen en begeleiding in de overstap naar de arbeidsmarkt zetten we onder andere in op Mytylscholen. Dit zijn scholen met regulier onderwijs, in een speciaal jasje voor kinderen met een handicap. Op dit moment begeleiden we wekelijks meerdere klassen en lessen op verschillende scholen. Die ruime ervaring nemen we mee in onze (open) trainingen en bij voorlichtingen en pitches.

Ondersteuning van de Realisten Academie de inclusie-makers

Wil je werken aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zodat je je beter kunt voorbereiden op jouw stap naar de arbeidsmarkt? Wil jij je 21-eeuwse skills voor op de arbeidsmarkt nóg beter ontwikkelen en tegelijkertijd je netwerk uitbreiden? De Realisten Academie 2.0 is er voor, door en met jongeren van 14-27 jaar met een lichamelijke handicap, chronische ziekte of psychische of verstandelijke beperking. Met de Realisten Academie leiden we je professioneel op, helemaal passend bij jouw persoonlijke situatie. Meld je aan als Realist!