Werken met een arbeidsbeperking

Werken met een arbeidsbeperking

Aan de slag op de arbeidsmarkt met een handicap of beperking. Hoe pak je dat aan en wat zijn jouw mogelijkheden? We geven je hierbij informatie over hoe je aanspraak kunt maken op voorzieningen en mogelijke begeleiding die je nodig hebt als werknemer met een arbeidsbeperking. En hoe de 'Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers' daarbij kan helpen.

Voorzieningen voor werken met een arbeidsbeperking

Het kan zijn dat je extra aanpassingen nodig hebt om je werk te kunnen doen. Dan is het belangrijk dat je weet welke voorzieningen en wetgeving jou hierbij ondersteunen. Het UWV kan aanpassingen verstrekken of vergoeden. Bijvoorbeeld wanneer je orthopedische werkschoenen nodig hebt. Ook de werkgever kan een vergoeding aanvragen bij het UWV voor gemaakte aanpassingen op de werkplek of bedrijf. Wanneer je hulpmiddelen nodig hebt, dien dan eerst een aanvraag in bij het UWV voordat je deze zelf aanschaft. Het UWV schaft sommige hulpmiddelen zelf aan, maar vergoed niet alles. Ook kan de werkgever mogelijk gebruikmaken van financiële voordelen bij het in dienst nemen van een werknemer met een arbeidsbeperking. Je kan een overzicht maken van deze voordelen met de tool financieel cv. Deze kan je meesturen bij je sollicitatie.

Begeleiding bij werken met een arbeidsbeperking

Soms is het prettig om extra begeleiding te krijgen tijdens je werk. Een jobcoach kan je hierbij helpen. De Rijksoverheid, Noloc en het UWV ondersteunen daarbij. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Bemiddeling naar werk met een arbeidsbeperking

Er zijn verschillende instanties en ook inclusieve werkgevers die jou kunnen helpen aan een baan. Bijvoorbeeld bemiddelingsorganisaties zoals Ctalents, Emma at Work en Onbeperkt aan de slag. Ook tal van organisaties staan voor gelijke kansen, zoals Philips met hun werkgelegenheidsplan.

Vergroten persoonlijke en professionele vaardigheden

De Realisten Academie helpt je om jouw vaardigheden een boost te geven. Je kan deelnemen als Realist. Deelname is tevens een mooie aanvulling op je cv. Ook bouw je een netwerk op van organisaties waar je later misschien wel jouw droombaan vindt. Bekijk de mogelijkheden op deze website.

Meer informatie

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden bij de Realisten Academie? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag alle ins&outs over wat de Realisten Academie voor jou kan betekenen.