Realisten Academie: de inclusie-makers | Landelijke aanpak met regionale impact

Realisten Academie: de inclusie-makers | Landelijke aanpak met regionale impact

1 mei 2022 startte de ‘Realisten Academie: de inclusie-makers'. Een vervolg op de succesvolle 'Realisten Academie 2.0: gelijke kansen' waarmee ruim 1.400 mensen zijn geïnspireerd met persoonlijke ervaringsverhalen en inzichten rondom beperkingen. Met de ‘Realisten Academie: De inclusie-makers’ zetten we sterk in op regionale impact. Jongeren met een beperking krijgen een realistisch beeld van hun talenten en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd zetten zij zich in voor een gelijkwaardige arbeidsmarkt. Dit doen ze met pitches en het delen van hun persoonlijke verhaal bij verschillende organisaties. Nieuw in het project zijn de kweek-pools en de Realisten-raden voor regionale impact.

Waarom De inclusie-makers?

Jongeren worden op de arbeidsmarkt als eerste geraakt, dat bleek ook weer tijdens de coronacrisis. Jongeren met een beperking staan daarbij vaker langs de zijlijn. Onderzoek van Verwey-Jonker Instituut (Een actueel perspectief op kinderen en jongeren met een chronische aandoening in Nederland, 2019) laat zien dat zij minder vaak een betaalde (bij)baan hebben dan andere jongeren en dat zij vaker vrijwilligerswerk doen. Met een betere verankering binnen regio’s, kunnen we nog beter aansluiten op de (begeleidings)behoeften van deze jongeren. We faciliteren netwerken van jongeren met een beperking, voor het delen van hun sociale contacten en ervaringen, om zo hun sociaal kapitaal op te bouwen en daarmee hun baankansen te vergroten.

Opleiding tot Realist voor meer arbeidsperspectief

De basis blijft hetzelfde als in de Realisten Academie 2.0. Jongeren met een beperking worden in een tijdsbestek van zes maanden met een tijdsbesteding van 3,5 uur per week opgeleid tot Realist. Ze krijgen een basistraining, intervisiesessies, een keuzeprogramma en gaan in gesprek met werkgevers door een interactief gesprek of het geven van hun pitch. Daarna krijgen ze een plek in een regionale ‘kweek-pools’ om met elkaar in contact te komen en te blijven leren van elkaar en externen. Daarnaast is er een mogelijkheid om deel te nemen aan een regionale RealistenRaad: een groep van jongeren die bij een werkgever meekijkt wat deze werkgever moet en kan doen om meer inclusief te worden. Na afloop ontvangen de Realisten twee certificaten:

  1. het nieuwe landelijke MDT-certificaat (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS))
  2. en het Europass certificaat voor vrijwilligers.

Kweek-pools voor regionale impact

De Realisten nemen ook deel in een regionale kweek-pool. Hier delen zij met elkaar hun persoonlijke ervaringen, netwerken en mogelijkheden voor banen en moedigen ze elkaar aan. Daarnaast brengen we de jongeren in contact met regionale instanties en organisaties waardoor hun kansen op een baan sterk toenemen. De kweek-pools hebben een alumni-functie en zijn blijvend aanwezig binnen de regio’s. Het zijn en blijven ontmoetingsplekken voor de Realisten; de inclusie-makers.

Wie kan er deelnemen aan de Realistenacademie: de inclusie-makers? 

De Realisten Academie is voor jongeren met een beperking (14-27 jaar) die opgeleid willen worden tot Realist. Organisaties kunnen daarbij niet ontbreken. Laat jouw studenten of collegae inspireren met een pitch of interactief gesprek. Meld je aan als organisatie of jongere met een arbeidsbeperking en zeg het voort! Zo doorbreken we samen taboes op arbeidsbeperkingen en werken we aan gelijke arbeidsmarktkansen voor iedereen.

De initiatiefnemers

Het MDT-project is een initiatief van CNV Jongeren, Expertisecentrum inclusief onderwijs, Onbeperkt aan de slag en Stichting Alexander. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door ZonMw.

Lees meer over de meerwaarde en impact voor samenleving, organisaties en jongeren.