Onbeperkt aan het werk

Onbeperkt aan het werk

Iedereen die kan werken, maar op de arbeidsmarkt extra ondersteuning nodig heeft, valt onder de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat iedereen dezelfde kansen krijgt voor een passende baan op de arbeidsmarkt. Ook het kabinet vindt het belangrijk dat iedereen met een arbeidsbeperking een baan bij een reguliere werkgever krijgt. Daarom heeft het kabinet de banenafspraak gemaakt, samen met organisaties, werkgevers en werknemers. Met als doel dat in 2026 er in totaal 125.000 banen zijn bijgekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. Iedereen die onder de participatiewet valt, is doelgroep van deze banenafspraak.
De gemeente helpt jongeren met een arbeidsbeperking om een baan te vinden. Samen wordt er bijvoorbeeld nagegaan welke ondersteuning er precies nodig is en wat er allemaal mogelijk is. De gemeente en het UWV streven ernaar om een baan te vinden bij een reguliere werkgever.

Waar kan de gemeente jou bij helpen?

Aanpassing van de werkplek

Gemeentes vergoeden werkgevers die aanpassingen maken voor werknemers met een arbeidsbeperking. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, een aanpasbare bureaustoel of een tolk.

Jobcoaching

Jongeren met een arbeidsbeperking worden begeleid door een jobcoach die helpt met het inwerken en daarnaast begeleiding op de werkvloer biedt.

Loonkostensubsidie

Werkgevers kunnen voor werknemers met een arbeidsbeperking een loonkostensubsidie aanvragen. De loonkostensubsidie vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon.

Beschut werk

Jongeren die alleen kunnen werken in een ‘beschutte’ omgeving hebben meer begeleiding en aanpassing van hun werkplek nodig dan een reguliere werkgever kan bieden.

Dagbesteding en vrijwilligerswerk

Het gaat bijvoorbeeld om dagbesteding in een activiteitencentrum. Maar ook sport voor mensen met een verstandelijke beperking of begeleid vrijwilligerswerk. Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Neem dan ook deel aan de Realisten Academie 2.0!

Ondersteuning vanuit de Realisten Academie 2.0

Wil je werken aan je persoonlijke en professionele vaardigheden, zodat je je beter kunt voorbereiden voor jouw stap naar de arbeidsmarkt? Neem dan deel aan de Realisten Academie 2.0. We leiden je gratis op tot Realist. Vind je het leuker om jongeren met een arbeidsbeperking te begeleiden als Buddy? Dat kan ook. Zowel de Realist als Buddy krijgen begeleiding en training als boost voor hun persoonlijke en professionele vaardigheden. Meld je ook aan!

Neem contact met ons op voor meer informatie

Heb je vragen over wat de mogelijkheden zijn? Kijk dan eens rond op de website of neem direct contact met ons op. Lees ook de ervaringen van anderen die je al voor zijn gegaan. Neem je deel aan de Realisten Academie 2.0, dan kan je dit eenvoudig combineren naast bijvoorbeeld jouw studie.