Solliciteren met een arbeidsbeperking

Solliciteren met een arbeidsbeperking

Hoe kun jij je het best voorbereiden als je een beperking hebt en aan het werk wil gaan?

Bereid je sollicitatie goed voor

Het is belangrijk je sollicitatie goed voor te bereiden. Wat zijn je talenten en interesses? Welke vaardigheden beheers je en wat wil je nog leren binnen de functie? Eigenlijk net als iedere andere kandidaat zich voorbereidt op een sollicitatie. De vraag is: wat vertel ik over mijn arbeidsbeperking? Je bent niet verplicht je medische gegevens te delen tijdens het sollicitatiegesprek, maar in sommige gevallen kan dit wel handig zijn. Zowel voor jezelf als voor je toekomstige werkgever. Ga vooraf bij jezelf na of de volgende vragen voor jou van toepassing zijn: Kan ik vanwege mijn handicap of beperking niet alle taken uit de taakomschrijving uitvoeren? Ben ik minder productief dan collega’s? Verwacht ik het eerste halfjaar meer ziek te zijn dan collega’s? Heb ik voor deze functie een werkaanpassing nodig? Als een aantal vragen voor jou van toepassing zijn, kan het toch verstandig zijn je gezondheidssituatie tijdens de sollicitatieprocedure te benoemen. Doe dit bij voorkeur in een later stadium, dus niet direct in je brief, maar tijdens een tweede gespreksronde of het arbeidsvoorwaardengesprek.

Check waar je recht op hebt

Iedereen die kan werken, maar op de arbeidsmarkt extra ondersteuning nodig heeft, valt onder de Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat de drempel naar een baan voor jongeren meer gelijk wordt. Jongeren met een arbeidsbeperking krijgen zo meer kans op een baan.

De gemeente helpt je om een baan te vinden. Samen wordt er bijvoorbeeld nagegaan welke ondersteuning je precies nodig hebt en wat er allemaal mogelijk is. De gemeente en het UWV streven ernaar om een baan voor je te vinden bij een reguliere werkgever. Waar de gemeente jou bij kan helpen?

  • Aanpassing van je werkplek, bijvoorbeeld d.m.v. vergoedingen
  • Jobcoaching bij het inwerkproces en op de werkvloer
  • Loonkostensubsidie aanvragen voor werkgevers
  • Beschut werk met extra begeleiding en aanpassingen
  • Dagbesteding en vrijwilligerswerk

Ondersteuning van de Realisten Academie 2.0: de inclusie-makers

Wil je werken aan je persoonlijke en professionele vaardigheden zodat je je beter kunt voorbereiden op jouw stap naar de arbeidsmarkt? Wil jij je 21-eeuwse skills voor op de arbeidsmarkt nóg beter ontwikkelen en tegelijkertijd je netwerk uitbreiden? Meld je dan aan voor de Realisten Academie.