Van burn-out op de bank naar een jaarcontract bij een inclusieve werkgever!

Van burn-out op de bank naar een jaarcontract bij een inclusieve werkgever!

certificaat

Thuiszittend met een (autistische) burn-out en paniekstoornis had Noor Wobbes extra behoefte aan structuur. Ook de coronapandemie maakte het er niet makkelijker op. Ze wilde weer meedoen in de maatschappij maar wel op haar eigen tempo en rekening houdend met haar beperkte energie. Deelname aan de 'Realisten Academie 2.0: gelijke kansen' (voorloper van de huidige 'Realisten Academie: de inclusie-makers') bood uitkomst. Hiermee kon ze tevens werken aan haar idealen om de samenleving inclusiever te maken. De Academie helpt bij het bewustmaken van mensen om te kijken naar wat mensen met een beperking wel kunnen in plaats van wat zij niet kunnen. 

Wij vroegen Noor naar de ervaringen die zij heeft opgedaan en wat het haar heeft gebracht. In deze blog zet ze haar bevindingen uiteen.

Genoten opleiding

“Ik heb de opleiding Specialist Restauratie- en Decoratieschilder gedaan. Sinds een jaar probeer ik weer langzaamaan als zzp-er wat schilderopdrachten te doen en daarnaast werk ik nu sinds de zomer (2021) bij Avabel Nederland als Content Creator.”

Wat de Realisten Academie 2.0 mij persoonlijk heeft opgeleverd

“Ik heb jaren op het mbo moeten vechten om het allemaal vol te kunnen houden. Ik liep tegen regels aan die bedacht zijn voor mensen zonder ‘beperking’. Ik heb daar altijd over gecommuniceerd maar het bereikte nooit de juiste mensen die deze regels kunnen veranderen. Met de Realisten Academie 2.0 kon ik met mijn ervaringen en anderen helpen. Ik heb door mijn deelname ook geleerd dat netwerken helemaal niet zo ‘geforceerd’ aanvoelt als ik verwacht had. Binnen no-time had ik een netwerk waardoor ik zelfs mijn huidige werkgever heb ontmoet!

Ik heb nu ook meer vertrouwen gekregen in de arbeidsmarkt. Tijdens de pitches die ik gaf, heb ik eigenlijk alleen maar geïnteresseerde mensen gesproken. Zij waren allemaal bereid om zich meer te verdiepen in inclusie. Ik heb bovendien een mooie club nieuwe mensen ontmoet. Een club waarin we veel van de ander herkennen. Dat voelt heel erg vertrouwd en gezellig.”

'Een veiligere plek kan ik mij niet bedenken'- Noor

Keuzemodules van de Realisten Academie 2.0 waar ik veel profijt van heb   

“Ik heb heel veel geleerd. Eigenlijk teveel om te benoemen. Ik wil wel twee grote successen benoemen:

  1. Ik vond de keuzemodule ‘LinkedIn’ heel boeiend. Want ik zag het als een ‘kijk de ander goed bezig zijn’-website en dat motiveerde niet. Na de module had ik een totaal ander beeld. Sindsdien vind ik het leuk om mijn pagina up-to-date te houden. Het helpt met netwerken!
  2. Ik had een vrij zwart-wit beeld over netwerken. Aan een tafeltje staan en een beetje geforceerd met de ander praten… Maar ik kwam er al snel achter dat dat helemaal niet zo hoeft te gaan. Na de eerste pitch als Realist had ik al een koffiegesprek met een bedrijf. En dat bedrijf stelde mij weer voor aan een ander enzovoort enzovoort. Uiteindelijk ben ik al netwerkend zelfs bij mijn huidige baan terecht gekomen. Van burn-out op de bank naar een jaarcontract bij een inclusieve werkgever!

Het moment tijdens de Realisten Academie 2.0 dat me altijd is bijgebleven

“De eerste groeps(online)meeting zal me altijd bijblijven. Dit omdat er zó veel herkenning was, dat voelt ontzettend fijn. Ook is het gevoel na een afgeronde pitch heel erg leuk. Het geeft een voldaan gevoel en het publiek is eigenlijk altijd geïnteresseerd en enthousiast en dat werkt heel aanstekelijk.”

De Realisten Academie 2.0 is echt een aanrader voor jongeren met een beperking 

“Het is echt een aanrader. Je steekt er altijd wat van op. Je leert dat je niet alleen bent. Je leert spreken voor een groep. En als je dat eng vindt, is er genoeg begeleiding om over die drempel heen te komen.

Je leert je eigen pitch schrijven en dat geeft zelfvertrouwen. Je krijgt ook heel veel zelfkennis. Want je gaat nadenken over wat JIJ nodig hebt en wat JIJ kan. Daarnaast draag je bij aan een inclusievere samenleving én je leert andere mensen kennen. Maar bovenal ook jezelf: dat je moet kijken naar wat je wél kan. Je geeft anderen mee dat ze niet (alleen) naar de beperking moeten kijken. Hoewel ik nu werk, zal ik af en toe nog steeds pitches geven omdat ik ervaar hoe belangrijk dit is.”

Wil je ook deelnemen als Realist of Buddy?

Ben jij een jongere met een arbeidsbeperking? En wil jij ook begeleid worden om jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling een boost te geven? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag alle ins&outs over wat de Realisten Academie 2.0 voor jou kan betekenen.