PROVSO.WORKS aan de slag met de Realistenraad

PROVSO.WORKS aan de slag met de Realistenraad

PROVSOworks-logo

Het Innovatiefonds PROVSO.WORKS slaat de brug tussen Praktijkscholen (PrO), voortgezet speciaal onderwijs (vso) en werkgevers in de arbeidsmarktregio Rotterdam Rijnmond. Innovatiefonds streeft ernaar dat alle jongeren in kwetsbare posities in de samenleving, met uitstroomperspectief arbeid, worden opgeleid voor en geplaatst op een passende, bestendige en duurzame werkplek. Dit doen ze door het realiseren van duurzame, innovatieve en vernieuwende arbeidstoeleidingsprojecten gericht op jongeren in het PrO en vso. Samen met werkgevers en partners worden deze projecten door Pro en vso-scholen in Rotterdam Rijnmond geïnitieerd.

PROVSO RealistenRaad

Inmiddels bestaat het Innovatiefonds bijna drie jaar. Het moment om aan de slag te gaan met de RealistenRaad. In de RealistenRaad geven zij (oud)leerlingen / jongeren uit het PRO en VSO een stem om mee te praten en mee te denken. En om hun ervaringen in en met het onderwijs te delen. Zij kunnen meedenken en meepraten hoe creatief werkgeverschap te realiseren. Zo dragen deze jongeren bij aan een inclusieve arbeidsmarkt. Een win-win, want zij leren van deze jongeren en de jongeren leren van het Innovatiefonds. De jongeren leren als Realisten waar ze zelf goed in zijn en maken het verschil voor andere jongeren.

'Hoog en laagopgeleid bestaat voor mij niet. Men moet uitgaan van praktisch en theoretisch opgeleid: dat wil ik de bedrijven meegeven'- Realist

De RealistenRaad bestaat uit (oud)leerlingen van PRO en VSO scholen, aangevuld met (oud)leerlingen uit het MBO en HBO. De RealistenRaad komt vijf keer per jaar bij elkaar. Ook voeren zij gesprekken met het bestuur, de stuurgroep en met de innovatiecommissie. In deze gesprekken delen zij ervaringen en geven advies. Ook wordt de RealistenRaad betrokken bij pitches van nieuwe projecten.

Wil je als organisatie of jongere ook aan de slag met een RealistenRaad? 

Lees meer over hoe je kan aansluiten bij een RealistenRaad en wat het je als jongere en als organisatie oplevert.

Ben je benieuwd naar hoe een training van de RealistenRaad eruit ziet? Lees dan de korte terugblik van de training RealistenRaad Rotterdam, november 2022. 

Meer informatie over het innovatiefonds PROVSO.WORKS

Op 18 oktober 2022 organiseerde PROVSO.WORKS het Innovatiefonds Festival. Ruim 300 bezoekers hebben het festival bezocht, kennisgemaakt met onze projecten en zich laten inspireren. Bekijk de aftermovie op de website van het innovatiefonds. Bekijk ook het filmpje waarin de Realisten hun motivatie voor deelname aan de RealistenRaad toelichten.