Hoe kom ik ooit aan een baan als iedereen alleen mijn beperking ziet?

Hoe kom ik ooit aan een baan als iedereen alleen mijn beperking ziet?

student

“Sinds een half jaar ben ik weer helemaal de oude, of beter gezegd: de vernieuwde Noor 2.0. De twee jaar ervoor  waren voor mij erg pittig. Ik kreeg een burn-out met paniekstoornis en zat daardoor thuis terwijl ik allemaal leuke plannen had gemaakt. De lockdowns hielpen ook niet mee. Ik zocht een manier om op eigen tempo weer waardevolle dingen te gaan ondernemen ondanks mijn beperkte energie. De Realisten Academie 2.0 bood mij, als Realist, die kans.

Ik was benieuwd wat de Realisten Academie 2.0 mij kon leren over het overbrengen van de boodschap dat er eens minder naar de beperking moet worden gekeken en meer naar de vaardigheden van een persoon. Daarnaast wilde ik leren netwerken want daar had ik een heel zwart-wit beeld over.

Met deze blog deel ik mijn ervaringen met de Realisten Academie 2.0 en wat het me allemaal heeft gebracht.

De aanleiding om deel te nemen aan de Realisten Academie 2.0

Een vriendin van mij wees mij op de Realisten Academie 2.0. Tijdens haar opleiding Toegepaste psychologie vertelden twee Realisten hun ervaringsverhaal en ze moest meteen aan mij denken. Ik ben ontzettend blij dat ik via haar bij de Academie terecht ben gekomen. Ik ben ontzettend veel mooie gesprekken en ervaringen rijker. En dat allemaal op mijn eigen tempo.

Het netwerken kan op veel verschillende manieren

Ik wilde heel graag ‘leren’ netwerken. Dat was een van mijn doelen. Echter had ik hier hele andere verwachtingen van. Netwerken blijkt niet alleen maar te bestaan uit bijeenkomsten aan koffietafeltjes waarbij je je statisch aan de ander voorstelt. Ik heb nu ervaren dat netwerken op heel veel verschillende manieren kan. Ik dacht dat ik netwerken heel eng en onnatuurlijk zou vinden maar het gaat eigenlijk vanzelf als je met een ander een gesprek voert. Al netwerkend ben ik uiteindelijk ook bij mijn huidige werkgever terecht gekomen!

Het geven van pitches en voorlichting  

Ik heb al een heleboel pitches en voorlichtingen gegeven waar eigenlijk altijd heel positief op gereageerd werd. Dit hoor ik ook van mijn mede-realisten. Tijdens deze pitches vertel ik mijn verhaal, vertel hoe ik omga met mijn diagnose en belemmeringen, maar leg ik vooral de nadruk op wat ik goed kan en geef ik tips aan mijn publiek over hoe ze kunnen bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt.

Vaak hebben we hele geïnteresseerde mensen voor ons en daardoor heb ik ook meer vertrouwen in de toekomst. Er zijn dus kennelijk ook mensen die wél belangstelling hebben in wat je wél kan. Of hoe ze je kunnen helpen om te doen waar je goed in bent. Die positieve focus heeft een heel goed effect op mij, en mijn mede-realisten. Daarnaast dragen Realisten ook bij aan het doorbreken van de taboes die hangen rondom ‘beperkingen’,  autisme diagnose in mijn geval, of de clichés die erbij horen en van mij wel eens mogen verdwijnen.

De begeleiding vanuit de Realisten Academie 2.0

Ik ben heel blij met de organisatie. Er is een grote betrokkenheid. Er is ook veel begrip als je een keer moe bent of als je je een keer niet fit voelt. Dat is gewoon super fijn. Ze benadrukken altijd dat je goed op jezelf moet letten. Een betere leer-omgeving kan ik mij niet bedenken.

Keuzemodules als extra ondersteuning

Het aanbod van de keuzemodules was heel boeiend. Deze modules bestonden o.a. uit  ‘Netwerken’, ‘LinkedIn’ of ‘Hoe schrijf ik een goed sollicitatiebrief?’. Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je beter vindbaar bent op LinkedIn, hoe je goeie connecties maakt en hoe je een actieve linkedin-pagina kunt behouden. Ik vond LinkedIn altijd een ‘kijk mij goed bezig zijn-‘website en daar raakte ik heel gedemotiveerd van. Nu kijk ik er anders tegenaan.

Over de begeleiding van mijn buddy

Robin was mijn buddy. Hij was een trainer bij de Harrie training. De buddy was er voor extra begeleiding, om nog een keer je pitch te oefenen of voor andere vragen. Het was heel prettig om hem wat vragen te kunnen stellen over de participatiewet en het doelgroepregister. En Robin was uiteindelijk degene die mij aan iemand voorstelde, die mij weer aan iemand anders voorstelde en daardoor heb ik mijn huidige werkgever ontmoet.

"Hartstikke leuk dus, dat netwerken!"

Mijn tips aan jongeren met een beperking

Heb je een beperking en wil je weten wat jouw kansen zijn op de arbeidsmarkt? Zou je willen bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt? Neem dan ook deel aan de Realisten Academie 2.0. Je leert nieuwe mensen kennen, deelt daar ervaringen mee en je leert veel over wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt. Het is niet nodig om al zelfverzekerd je verhaal/pitch klaar te hebben, daar is juist de academie voor!"